14/03/2022

Kijk hier de live-uitzending over het belang van groene gemeenten van 14 maart terug

Op maandagavond 14 maart 2022 organiseerde de Nicolaas G. Pierson Foundation een online symposium over het belang van groene gemeenten. Het symposium werd live uitgezonden via Zoom en YouTube. De sprekers van deze avond waren Robbert Snep en Fabrice Ottburg. Zij zijn onderzoekers met een missie, die vanuit inhoud en passie zowel de natuur als de samenleving een stap verder willen helpen. Ze deelden de laatste kennis op het gebied van de voordelen en mogelijkheden van groene gemeenten, maar benoemden ook de obstakels en valkuilen. De presentatie van dit programma was in handen van Marianne Thieme, directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation, die na de presentaties van de sprekers aan de hand van vragen uit het publiek verder met hen in gesprek ging.

Vergroening van de gebouwde omgeving is gunstig voor mens en dier. Uit onderzoek blijkt dat het onder meer de biodiversiteit en de luchtkwaliteit versterkt en van groot belang is voor de waterberging en verkoeling op warme dagen. De laatste jaren dringt dit ook steeds meer door bij beleidsmakers en het grote publiek: groen is hip. Maar ondanks de toegenomen populariteit blijft natuur in de praktijk toch nog vaak het ondergeschoven kindje, in plaats van een vanzelfsprekend onderdeel van gemeenteplannen. Gemeenten zijn zich wel bewust van de energie- en mobiliteitstransitie, maar zien groen toch nog vooral als een kostenpost. Of ze leggen de nadruk vooral op natuur als een ecologische en recreatieve dienst voor mensen en vergeten daarbij de eigen waarde van dieren en natuur los van het nut voor de mens. Nieuwe woonwijken worden nog steeds gepland ten koste van dieren en natuur, zonder eisen te stellen aan bijvoorbeeld minimale percentages groen, wateropvangvoorzieningen en nestmogelijkheden. Er wordt zelfs natuur vernietigd voor woningbouw, met de belofte het groen elders te ‘compenseren’. En wanneer het wel lukt om groene plannen door te zetten, gaat het in de uitvoering of het onderhoud nog vaak genoeg mis. Het is duidelijk: het is de hoogste tijd voor een fundamentele koerswijziging.

dr. ir. Robbert Snep
Robbert Snep is senior onderzoeker Groene Steden bij Wageningen Environmental Research, WUR. Hij houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met de verduurzaming en vergroening van bebouwde gebieden en bedrijfsterreinen en weet alles van stedelijke biodiversiteit en ecosystemen, klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen. Hij adviseert projectontwikkelaars, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.
Klik hier voor de PDF van de presentatie van Robbert Snep.

Fabrice Ottburg, BSc
F
abrice Ottburg is onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, WUR. In samenwerking met IVN-natuureducatie en vele vrijwilligers onderzoekt hij het effect van zogeheten Tiny Forests op biodiversiteit, CO2 opslag, hittestress en waterberging. Tiny Forests zijn compact opgezette mini-bossen ter grootte van een tennisbaan. Ze bestaan uit inheemse bomen en planten en vormen een geschikte plek voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Tiny Forests worden overwegend aangelegd in stedelijk gebied op schoolpleinen of in de nabijheid ervan.
Klik hier voor de PDF van de presentatie van Fabrice Ottburg.

Bekijk de uitzending van 14 maart hieronder terug:

Delen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een paar keer per jaar updates over onze activiteiten en publicaties.
Papegaaiduikers