17/02/2023

Nieuw boek en symposium: Vredelievend verzet

Op 16 februari 2023 presenteerde de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF) het boek Vredelievend verzet – hoe een kleine minderheid de wereld kan veranderen van Harvard professor Erica Chenoweth in boekhandel Scheltema in Amsterdam. Ter gelegenheid van de presentatie van het boek organiseerde de NGPF een minisymposium over burgerlijke ongehoorzaamheid en vreedzaam verzet

Hoogleraar politieke wetenschappen Erica Chenoweth (Harvard University) onderzocht revolutionaire bewegingen van 1945 tot 2014 en schreef daarover een hoopvol boek voor iedereen die streeft naar radicale veranderingen in de samenleving. Geweldloos verzet blijkt dubbel zo effectief als gewelddadige revoluties. Niet alleen blijkt geweldloosheid een belangrijke succesfactor, ook de betrokkenheid van vrouwen in leidinggevende posities kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.

De Nicolaas G. Pierson Foundation nam het initiatief het standaardwerk van Chenoweth te vertalen in het Nederlands om daarmee ook Nederlandse emancipatie- en veranderingsbewegingen nieuwe inspiratie te bieden. De impact van het boek is groot. De Amerikaanse activist en wetenschapper Tom Hastings stelde in The New Yorker: ‘I’ve been at this since the sixties and I can break that time up into two periods: B.C. and A.C, Before Chenoweth and After Chenoweth’.

Nederland beleefde haar grootste naoorlogse uitingen van burgerverzet tijdens de demonstraties tegen de kruisraketten in 1981 en 1983. Tegenwoordig vormen organisaties als Extinction Rebellion een nieuwe bron van inspiratie voor burgerlijk verzet tegen ernstige dreigingen en misstanden. Daarom overhandigde Niko Koffeman, voorzitter van de NGPF, het eerste exemplaar van het boek aan Hannah Prins, die zich voor Extinction Rebellion inzet.

Minisymposium Vredelievend Verzet

Ter gelegenheid van de boekpresentatie organiseerde de NGPF een minisymposium over burgerlijke ongehoorzaamheid en vreedzaam verzet. Professor Cees Schuyt, emeritus hoogleraar en voormalig lid van de Raad van State, sprak over de vraag wanneer burgerlijke ongehoorzaamheid geoorloofd is. Zijn dissertatie Recht, Orde en Burgerlijke ongehoorzaamheid (1972) geldt nog steeds als een standaardwerk op dit gebied. De andere sprekers waren Ilse Wermink, adviseur Gender, Peace & Security van vredesorganisatie PAX over haar werk in verschillende landen en Job van den Assem van Het Lowlander Project, dat zich richt op bewegingsopbouw en trainingen in effectief burgerlijk verzet.

Terugkijken? Een opname van de boekpresentatie is hier beschikbaar.
 

Wilt u de Nicolaas G. Pierson Foundation steunen middels een financiële bijdrage? Bij donaties vanaf € 20,- ontvangt u nu gratis Vredelievend verzet – hoe een kleine minderheid de wereld kan veranderen! Doneren (o.v.v. “Vredelievend verzet") kan hier.
 

Delen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een paar keer per jaar updates over onze activiteiten en publicaties.
Papegaaiduikers