Wat is de impact van de visserij en andere menselijke activiteiten op het leven in zee en onze oceanen? Waarom zijn mariene ecosystemen zo belangrijk, en wat kunnen wij doen om ze te beschermen?
Daarover gaat dit interview met de wereldberoemde marien bioloog Daniel Pauly, hoogleraar aan het Instituut voor Oceanen en Visserijen aan de Universiteit van British Columbia, Canada. Wij spraken met hem over de staat van onze oceanen, huidige en toekomstige bedreigingen, de invloed van menselijke activiteiten op zee én op het land, en manieren om het zeeleven en mariene ecosystemen te beschermen.
Bekijk hier het volledige interview, lees verder voor meer informatie over zijn werk en scroll naar beneden voor de link naar de lezing die hij eind 2023 in Naturalis Biodiversity Center gaf.
Meer over professor Daniel Pauly
Professor Daniel Pauly deed tientallen jaren onderzoek naar visserij wereldwijd en de invloed daarvan op het zeeleven en mariene ecosystemen. Naast een groot aantal wetenschappelijke publicaties schreef hij boeken voor een breder publiek en werkte hij mee aan projecten als de FishBase (een online encyclopedie met 30.000 vissoorten en informatie over visserijen) en The SeaLifeBase Project. Ook was hij de oprichter van Sea Around Us, een internationaal onderzoeksproject dat de invloed van visserij op mariene ecosystemen in kaart brengt. In 2023 ontving hij de prestigieuze Tyler Prize for Environmental Achievement, ook wel de 'Nobelprijs voor het milieu' genoemd.
Interview in vier delen
Het interview met Professor Pauly bestaat uit vier delen. Die zijn ook afzonderlijk te bekijken via onderstaande links (met Nederlandse ondertiteling):
Deel 1: A sustainable fishing industry?
Deel 2: On fishing subsidies and politics
Deel 3: Do fish feel pain?
Deel 4: Landbased activities and the oceans
Lezing
Op 2 september 2023 hield Daniel Pauly een lezing in Naturalis Biodiversity Center, Leiden, met de titel 'The Appropriation by Modern Humans of the Earth and Oceans'. U kunt deze lezing hier terugkijken, met ondertiteling.