Presentatie / symposium

Mini-symposium biodiversiteit

Op zaterdag 16 november 2024 organiseerde de Nicolaas G. Pierson Foundation een minisymposium over biodiversiteit tijdens de ledendag van de Partij voor de Dieren in Theater de Spiegel in Zwolle, met als thema ‘Biodiversiteit dichtbij’.

In verschillende lezingen en een panelgesprek richtten wij de aandacht op het belang van biodiversiteit, de biodiversiteitscrisis – ook wel de ‘vergeten crisis achter de klimaatcrisis’ genoemd - en manieren waarop wij ons als burger, consument, beleidsmaker en politicus kunnen inzetten om het tij te keren. Daarbij kwam het belang van natuurherstel, samenwerking tussen overheid en burger en inclusiviteit sterk naar voren. 
 

Ecoloog Patrick Jansen (Wageningen University) benadrukte in zijn lezing dat de oorzaken van biodiversiteitsverlies, zoals klimaatverandering, vervuiling en overexploitatie leiden tot de afbraak van complete systemen, wat ook bedreigend is voor de mens. 

“Je zou het biodiversiteitsverlies kunnen zien als een soort kanarie in de kolenmijn: als het slecht gaat met de biodiversiteit is er iets aan de hand. En dat zou je moeten zien als waarschuwing voor onszelf.” 

Stem groen, verklein je voetafdruk, en deel je liefde voor de natuur met anderen, waren enkele tips die het publiek meekreeg van Patrick Jansen om zelf bij te dragen aan biodiversiteitsherstel. 

In een kort intermezzo richtten we de schijnwerpers vervolgens op het leven in de bodem – dé basis voor biodiversiteit. Een recente studie heeft aangetoond dat bijna 60% van al het leven op aarde in de bodem leeft. In één theelepel gezonde aarde zitten zelfs meer levende wezens dan er mensen zijn in de wereld! Met een geomicrofoon maakten we het geknaag en geritsel van deze bodemwezentjes hoorbaar.  

De tweede gastspreker, hoogleraar Milieubeleid en Politiek (Radboud Universiteit Nijmegen) en Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren Ingrid Visseren-Hamakers bepleitte de noodzaak tot transformatie van het duurzaamheids- en biodiversiteitsbeleid en een inclusieve transitie naar een liefdevolle samenleving. 

“Dat betekent dat je dus niet de Shells van deze wereld laat bepalen hoe snel die transformatie naar een liefdevolle samenleving gaat, maar dat je Milieudefensie het tempo laat bepalen”. 

Na de ‘live beslisboom’ van cabaretière Katinka Polderman, schoven vijf panelleden aan om te vertellen hoe zij zich met hun initiatieven inzetten voor het behouden en herstellen van biodiversiteit, en hoe burgers en politiek hen daarbij kunnen helpen. 

Sascha van der Meer is projectleider bij Het Levend Archief en Floron, die zaden van wilde inheemse planten verzamelen en opslaan om de genetische diversiteit die nu nog in plantenpopulaties aanwezig is, veilig te stellen. Op deze manier kunnen plantensoorten worden hersteld wanneer ze in het wild verdwijnen. 

Tom van de Beek, oprichter van The Pollinators en ‘ecopreneur’, zet zich in voor het welzijn van bestuivende soorten en herstel van biodiversiteit met laagdrempelige acties zoals Tree-vember en de Voer De Bij Bij-campagne waarbij mensen zich kunnen inzetten als ‘voedselbank voor de bij’ door lokaal biologische zaden van bijvriendelijke soorten uit te delen en in te zaaien.  

Janneke Hoekstra, bioloog en bestuurslid van de burgercorporatie Land van Ons, werkt samen met boeren om de biodiversiteit terug te brengen, door landbouwgrond aan te kopen en te verpachten aan biologische boeren die samen de landbouw weer natuurinclusief maken. 

Jesse Luijendijk, wethouder van de Partij voor de Dieren in Almere, maakt zich hard voor het vergroenen van zijn stad door initiatieven als de Groene Buur en de Groene Speld. Op die manier hoopt hij mensen aan te moedigen door te gaan met hun groene burgerinitiatieven en anderen te inspireren mee te doen. Ook heeft hij met zijn inzet voor een ecologische maaibeleid en voor dieren en natuur in het algemeen al een flinke vergroening van het denken in de gemeenteraad voor elkaar weten te krijgen. Hij benadrukt het belang van samenwerking tussen overheid en burger: de (lokale) overheid kan het niet alleen. 

Qader Shafiq, directeur van Bureau Wijland, benadrukte de rol van inclusiviteit en vertelt over de projecten die Bureau Wijland realiseert onder de noemer ‘Kleurrijk Groen’ – van de aanplant van voedselbossen tot plantaardige food festivals met lokale, biologische producten en deelnemers uit allerlei achtergronden en culturen.. Natuur en een gezonde leefomgeving gaan iederéén aan, en alle burgers moeten worden meegenomen in de transities die nodig zijn.

 “Burgerschapsvorming speelt een essentiële rol. Zorg dat natuur- en milieueducatie inclusiever wordt, want emancipatie van ouders gaat via de kinderen.” 

Wilt u de Nicolaas G. Pierson Foundation steunen middels een financiële bijdrage? Bij donaties vanaf € 20,- ontvangt u nu gratis Vredelievend verzet – hoe een kleine minderheid de wereld kan veranderen! Doneren (o.v.v. “Vredelievend verzet") kan hier.

Delen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een paar keer per jaar updates over onze activiteiten en publicaties.
Papegaaiduikers