Presentatie / symposium

Zoönosen Symposium: Bert Brunninkhuis

Bert Brunninkhuis is gemeentesecretaris van Eindhoven als hij in 2009 ziek wordt en Q-koorts blijkt te hebben. De gevolgen: een langdurig herstel en veel tijd om na te denken over het hoe, het waarom en de rol van de overheid in de Q-koortsepidemie. En een onontkoombaar besluit om zijn functie los te laten en de jaren erna noodgedwongen rustiger aan te doen. Hij wordt bestuurslid van patiëntenorganisatie Q-uestion en is sinds november 2015 voorzitter. Als zodanig zit hij in de Commissie Patiënten van Stichting Qsupport. Brunninkhuis was voorheen onder meer directeur op het Ministerie van WVC, De Koninklijke Bibliotheek, NOC*NSF en Interpolis.

Symposium
Op zondagmiddag 30 september 2018 organiseerde de Nicolaas G. Pierson Foundation voor leden van de Partij voor de Dieren en PINK! het Zoönosen Symposium in het Rozentheater te Amsterdam. Tijdens dit symposium sprak tweede kamerlid Fenke Merel van Kooten.

Animaties
Zoönosen zijn dierziekten die van dier op mens kunnen overgaan. De Nicolaas G. Pierson Foundation maakte hier een mini-documentaire over, als onderdeel van een grotere clusterdocumentaire, genaamd One Single Planet, die zich naast zoönosen richt op de wereldvoedselverdeling, de wereldwatercrisis en biodiversiteit.

In navolging van de documentaire One Single Planet heeft de Nicolaas G. Pierson Foundation een drietal animaties gemaakt, die het gevaar van zoönosen laten zien, maar ook weergeven wat de oplossingen zijn. Tijdens het symposium werden de animaties voor het eerst aan het publiek gepresenteerd.

Sprekers
De dag werd geopend door directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation, Karen Soeters, waarna de drie animaties werden afgewisseld met lezingen door Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten, voorzitter van patiëntenorganisatie Q-uestion Bert Brunninkhuis en professor Pim Martens van de Universiteit van Maastricht.

Registratie
De presentaties van de sprekers zijn op video vastgelegd. De lezing van Bert Brunninkhuis is hieronder te bekijken.

© Nicolaas G. Pierson Foundation

Delen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een paar keer per jaar updates over onze activiteiten en publicaties.
Papegaaiduikers